Hypnose mod tandlægeskræk

Her kan du læse historier om kunder, der har haft tandlægeskræk og har fået hjælp via hypnose. Tryk på overskriften for at læse teksten.

 

+Tandlægeskræk

Hej Mette

Jeg vil bare lige sige tak for hjælpen igen. Jeg har været til tandlægen flere gange, efter du hjalp mig med min tandlægeskræk, og jeg har slet ikke nogen problemer længere. Jeg får ligefrem lavet tandsmykker nu. Noget som jo er totalt unødvendigt.

Tak for din hjælp. :-) Du har sparet mig for mange tårer og mange penge.

Kærlig hilsen Anja

 

Tandlægeskræk – beskrivelse af et behandlingsforløb

Symptomer før hypnosen

A var 24 år, da hun kom til mig med en svær tandlægeskræk. Hun var så bange for tandlægen, at hun blev fysisk dårlig flere dage, før hun skulle til tandlægen. Dagene op til græd hun meget, og på selve dagen var hun så påvirket, at hun som regel måtte aflyse eller måtte have nogen til at køre hende. Når hun kom ind hos tandlægen, blev hun overvældet af en stærk angst. Blot det, at tandlægen skulle kigge i hendes mund med et spejl, gjorde hende så panisk, at hun slog om sig, kastede op og græd. Hun havde nogle huller i sine visdomstænder, som derfor skulle rykkes ud. Da hun kom til mig, havde hun bestilt tid på et privathospital for at få fjernet tænderne under fuld narkose. Prisen ville blive ca. 10.000 kr. Desværre var der ventetid, og i mellemtiden havde hun fået betændelse i tanden og havde gået længe med stærke smerter.

 

Behandlingsforløbet

Første hypnose

Under den første samtale talte vi om A´s barndomsoplevelser med tandlæger. Som 11-årig slog hun sine fortænder og fik dem lavet. Hun kunne huske smerten, og vi troede derfor begge, at hendes tandlægeskræk kom fra denne oplevelse.

A fortalte desuden, at hun havde haft en barndom præget af oplevelser med vold og alkohol i hjemmet.

Under første hypnose lavede vi en regression. Jeg bad A´s underbevidsthed om at kontakte den følelse af angst, hun havde beskrevet, for derefter at tage hende med tilbage til den første oplevelse, hvor A havde haft den følelse.

A oplevede en episode fra barndommen, hvor hun som 6-årig var vidne til et husspektakel. Hendes mors kæreste slog hendes mor, og A forsøgte at sætte sig imellem.

Sammen fik vi ændret de følelser, der var til stede her, og dermed skabt en healing af traumet. Umiddelbart var det dog svært for både mig og A, at se hvordan den angst, hun oplevede dengang, havde udviklet sig til tandlægeskræk. Følelsen var den samme angst, men hvor var koblingen til tandlægen sket?

Pludselig huskede A, at hun efterfølgende samme aften havde siddet i badekarret. Moderens kæreste var gået, men A var stadig bange og meget vred på ham. Tidligere samme dag havde han givet hende en fingerring med en lille mariehøne, og nu huskede A, at hun sad der i badekarret og bed ringen i stykker. Følelsen af metal imod tænderne gjorde ondt, og hun var bange imens. I dette øjeblik skete der en ubevidst sammenkobling af angst og metal i munden.

Vi ændrede situationen, så A i stedet smed ringen ud i afløbet, og A fik hjælp og trøst fra en voksen, så hun kunne genopleve episoden i badekarret på en ny måde. På den måde fik vi brudt den kobling, som hun ubevidst havde lavet mellem angst og metal i munden.

Efter denne hypnose ringede A selv op og bestilte tid ved tandlægen 3 dage senere til at få rykket tanden ud.

 

Anden hypnose:

Vi aftalte, at A skulle komme hos mig dagen før tandlægebesøget. Da hun kom hos mig, var hun helt rolig og afklaret med det forestående tandlægebesøg. Vi foretog nu endnu en regression. Denne gang tog vi tilbage til den oplevelse, hvor hun havde slået sine fortænder og ændrede hendes oplevelse af denne episode. På den måde fik vi sikret os, at den sidste ubevidste kobling mellem angst, smerte og tandlægen blev fjernet.

 

Tredje hypnose:

På selve dagen for tandlægebesøget kom A over til mig, inden vi skulle ned til tandlægen sammen. A ville gerne have mig med for en sikkerheds skyld. Hun havde det rigtig godt, smilte og var glad. Inden vi tog af sted lavede vi en hypnose (mentaltræning), hvor A så sig selv tage til tandlægen med ro og tryghed i sindet. Vi lavede et tryghedsanker, som A selv kunne udløse med en berøring på hendes hånd, hvis hun fik brug for at føle sig tryg og rolig. Vi forbandt det med en dejlig visualisering af et natursted, hvor hun var tryg.

Hun fik alle de ressourcer, hun havde brug for. Desuden arbejdede vi ganske kort med at aktivere kroppens egen evne til smertelindring.

 

Tandlægebesøget efter hypnosen:

Da vi trådte ind af tandlægens dør, fik A en forbigående følelse af angst og fik brug for at udløse sit tryghedsanker. Hun fik hurtigt en rolig følelse igen. Imens vi ventede, fortalte A, at hun havde taget make-up, på fordi hun ikke skulle græde i dag.

Tandlægen var imponeret over den rolige kvinde, hun mødte. Tandlægen startede med at tage et røntgenfoto, hvilket A tog med sindsro, imens jeg ventede på gangen. Imens billedet blev fremkaldt, satte vi noget dejlig musik på, og jeg guidede A ind i hypnose og hen til det trygge natursted, hvor hun kunne opleve ro, tryghed og smertelindring.

Da tandlægen gik i gang med at bedøve, udløste A sit anker igen. Hun kunne sagtens tale med tandlægen med åbne øjnene og stadig være i den dejlige hypnose. Indimellem forklarede tandlægen, hvad hun gjorde, og hendes stemme blandede sig med mine beroligende ord. Imens forestillede A sig det trygge natursted og kroppens arbejde med at producere smertelindrende endorfin.

Tanden blev rykket ud uden afbrydelser, og A steg ud af stolen med et smil. Hun fortalte, at imens tandlægen havde arbejdet med tanden, havde det været nøjagtig lige som at ligge hjemme på sofaen og slappe af. Det var da virkelig ikke noget særligt.

A bestilte to nye tider til at få lavet de sidste ting, hun havde udskudt i flere år, og så gik hun ellers på café med en veninde og fejrede sin sejr. A fik afbestilt sin operation og sparede derfor de 10.000 kr. De efterfølgende år blev det at gå til tandlægen en naturlig afslappet ting. A fik afbleget tænder, fik tandsmykker o.l.

 

Tanker om forløbet:

Ud over at A slap af med sin tandlægeskræk, fik hun sat nyt perspektiv på de oplevelser og følelser, hun havde været igennem som barn. Hun forstod nu, at hun ikke kunne gøre noget som den lille pige, hun var dengang. Hun gav slip på en følelse af skyld, der havde fulgt hende ubevidst i mange år. Desuden fik hun smidt den gamle fingerring ud, som hun af en eller anden grund stadig havde liggende. I A´s tilfælde var jeg med ved tandlægen, hvor jeg guidede hende, men A kunne sagtens have gjort det lige så godt uden mig. Hun kunne f.eks. have gjort det samme med brug af selvhypnose og mentaltræning, som man kan lære på 1-3 gange, og lidt træning der hjemme.

Mette Aalykke Møller, hypnoseterapeut